pizzaskolan


   Lilla Surs "Pizza skola".

 

Många undrar hur man lyckas bäst med våra Pizzadegar. Här skall Andreas försöka ge lite tips och råd för bästa resultat.

 

* Crank up Your Oven. Värm upp ugnen så varmt det går! Bästa resultat för du med en baksten som får ligga i ugnen på maxvärme 1h innan du skall baka. Har du ingen sten låter du en plåt ligga i ugnen o bli riktigt varm. Du vill ha maximal undervärme direkt pizzan kommer in!

 

* Låt degen ligga framme minst 10 min i rumstemp under en handduk innan du bakar så gluten hinner slappna av.

 

* Arbeta alltid ut din pizza på ett bra bakplåtspapper som tål hög värme. Detta är det lättaste sättet att få en rund och fin pizza. Använd även papperet när du skjutsar in pizzan i ugnen så slipper du att pizzan fastnar i bakspaden på väg in (det retligaste som finns ju!) Du kan rycka bort pappret efter några minuter för att få krispigare botten.

 

* Forma din Pizza! Börja med att först pressa ner en kant runt din pizzaboll (bild 3) tryck sedan ner mitten med botten av handflatan så du får centrum så tunt som möjligt. Tag sedan tag runt kanten och låt degen röra sig i en cirkel (jag kallar det för "cykelslangen" bild 5,6,7,8) låt fingrarna vara utspända på baksidan. På så sätt får du en större och större cirkel med tunnare och tunnare botten där degens egen elasticitet själv får bestämma hur långt man kan gå. Du får en enormt mycket finare pizza på detta sätt jämfört om du skulle använda en kavel som är en mycket våldsam metod. Eftersom vår deg är gjord på enbart surdeg av råg och 100% Svenskt närodlat Vete så är degen mycket vekare och svagare än en "normal" pizza deg. Därför är det bra om degen själv får forma sig. Tar du i för mycket så kommer degen att gå sönder. Jobba med cykelslangen tills du fått en pizza som du tycker är lagom tunn eller tjock. Jämna till den sista kanten/sargen och sedan är det bara att börja med det roliga! Topping!

 

* Har du riktigt goda toppings som tex vår direktimporterade Mozzarella och fina charkuterier så gäller generellt, lägg på dom precis när pizzan kommer ur ugnen!

Då får du maximal smak och textur på dina pålägg.

 

* Kör pizzan ca 8-12 min beroende på ugn.

 

* Låt fantasin sätta gränserna vad gäller pålägg! Har du tex provat att byta ut tomatsås och ost mot Creme Fraishe och hackad rödlök? Supergott! Gårdagens potatis i tunna skivor eller en ekologisk citron på mandonlinen? Nästan allt blir gott!

 

Lycka till önskar Andreas & Tommy med personal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ oss på Facebook: www.facebook.com/Lillasur/

eller Instagram: www.instagram.com/lillasurgbg

www.instagram.com/lillasurgbg

 

 

 

Instagram